Seminar de informare 1 - Principii de protecția mediului aplicate în construcții
În data de 23 februarie 2017, ora 1400, la sediul CONEST din Bulevardul Metalurgiei, nr. 2, Iași, a avut loc seminarul „Principii de protecția mediului aplicate în construcții".
În cadrul primei părți a prezentării, doamna conf.univ.dr.ing. Brîndușa Mihaela Slușer a evidențiat principalele aspecte privind autorizarea de mediu în domeniul construcțiilor.
În cadrul seminarului au fost prezentate informații privind sursele de emisii poluante și tipurile de impact asupra mediului.
De asemenea, au fost abordate aspecte privind prevenirea și controlul poluării, fiind evidențiate măsurile de protecția mediului și principii de proiectare ecologică a clădirilor.
Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.
Afișul evenimentului poate fi vizualizat aici.
Seminar de informare 2 - Sustenabilitatea produselor eco-inovatoare pentru eficiența energetică în construcții și impactul acestora asupra mediului
În data de 15 martie 2017, ora 1600, la sediul S.C. Brikston S.A., Calea Chișinăului nr. 176, Iași, a avut loc seminarul „Sustenabilitatea produselor eco-inovatoare pentru eficiența energetică în construcții și impactul acestora asupra mediului".
În cadrul prezentării, doamna prof.univ.dr.ing. Carmen Teodosiu a evidențiat principalele materiale eco-inovatoare utilizate în construcții.
În cadrul seminarului au fost prezentate informații privind eficiența energetică a materialelor eco-inovatoare și criteriile de alegere a materialelor pentru construcții eco-sustenabile.
De asemenea, au fost abordate aspecte privind sustenabilitatea materialelor eco-inovatoare și intrumentele utilizate pentru evaluarea acesteia.
Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.
Afișul evenimentului poate fi consultat aici.
Seminar de informare 3 - Principii de eco-sustenabilitate aplicate în construcții. Construcții verzi - principii și beneficii
În data de 21 aprilie 2017, ora 1200, la sediul Facultății de Construcții și Instalații, corp R-parter, sala 0.1, Iași, Str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron, nr. 1, a avut loc seminarul „Principii de eco-sustenabilitate aplicate în construcții. Construcții verzi - principii și beneficii".
În cadrul seminarului au fost prezentate informații privind stadiul implementării clădirilor verzi în România și în Regatul Unit al Marii Britanii.
Totodată, au fost enumerate principalele beneficii ale clădirilor verzi și au fost evidențiate motivațiile care stau la baza realizării acestora.
De asemenea, au fost abordate principiile de proiectare și realizare a clădirilor verzi.
În cadrul seminarului au fost prezentate și modalitățile de certificare a clădirilor verzi (BREEAM, LEED etc.).
Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.
Afișul evenimentului poate fi consultat aici.
Seminar de informare 4 - Raport privind implementarea surselor regenerabile de energie sau de înaltă eficiență în construcții
În data de 30 mai 2017, ora 1400, la sediul Facultății de Construcții și Instalații, corp R-parter, sala 0.1, Iași, Str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron, nr. 1, a avut loc seminarul „Raport privind implementarea surselor regenerabile de energie sau de înaltă eficiență în construcții".
Seminarul a fost inițiat printr-o argumentare documentată a subiectului prin implementarea directivelor și politicilor energetice europene/mondiale, cu impact în special în domeniul spațiului construit, având în vedere faptul că resursele energetice clasice sunt pe cale de epuizare după anii 2050.
S-au evidențiat tendințele generale ale politicilor energetice de reducere a consumurilor și de deplasare a politicilor de generare a energiei dinspre centralizat spre local și integrarea surselor, cu reducerea impactului asupra mediului, având cu numeroase implicații economice și sociale.
Previziunea cea mai realistă a evoluției tehnologiilor de generare a energiilor se îndreaptă spre energia solară, energia cea mai curată, din care derivă, de fapt, și celelalte: energia eoliană, geotermală, din utilizarea biomasei, energia provenită din mișcarea apelor, a mareelor motrice, și, nu în ultimul rând, energia punctului „zero” (așa zisă „free energy” – cel mai recent domeniu de interes al cercetării în domeniu).
S-a dezvoltat, în special, tema energiei solare, a metodelor de obținere a acesteia și a surselor de valorificare a „energiei curate”, precum și a sistemelor de conversie a energiei solare în forme valorificabile de energie. Au fost prezentate diferite forme de colectoare și stocatoare (existente pe piață sau doar în formă de proiect), celule solare PV, concentratoare solare, sisteme de co-generare, etc.
Raportul s-a finalizat cu o extinsă dezbatere pe temele prezentate, cu întrebări/răspunsuri ale participanților.
Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.
Afișul evenimentului poate fi consultat aici.
Seminar de informare 5 - Ecoinovarea - o cale către producție și consum sustenabil
În data de 6 iulie 2017, ora 1300, în Aula Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași, corp A, Bd. Copou, Iași, a avut loc seminarul „Ecoinovarea - o cale către producție și consum sustenabil".
Seminarul a debutat cu o prezentare a stadiului ecoinovării la nivel european, fiind evidențiată situația actuală a României în raport cu media Uniunii Europene.
În cadrul seminarului au fost ilustrate principalele preocupări privind ecoinovarea în domeniul materialelor de construcții.
Rezultatele utilizării fibrelor metalice reciclate din anvelopele uzate au fost ilustrate pe larg în cadrul prezentării.
Totodată, au fost prezentate modalitățile de utilizare a cauciucului reciclat din anvelopele uzate pentru obținerea unor elemente structurale din beton armat cu deformabilitate superioară.
Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.
Afișul evenimentului poate fi consultat aici.
Seminar de informare 6 - Îmbunătățirea performanței energetice a produselor actuale utilizate în construcțiile civile, industriale și agricole
În data de 14 iulie 2017, ora 1200, la sediul Facultății de Construcții și Instalații, corp R-parter, sala 0.1, Iași, Str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron, nr. 1, a avut loc seminarul „Îmbunătățirea performanței energetice a produselor actuale utilizate în construcțiile civile, industriale și agricole".
Seminarul a debutat cu o prezentare a principalelor caracteristici ce descriu performanța energetică a construcțiilor.
În cadrul seminarului au fost prezentate produsele termoizolatoare ce pot fi utilizate în construcțiile civile, industriale și agricole.
Totodată, au fost evidențiate principalele produse software ce pot fi utilizate în analiza transferului de masă.
În cadrul seminarului au fost prezentate și principalele modalități de testare în laborator a performanței energetice a produselor utilizate în domeniul construcțiilor.
Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.
Afișul evenimentului poate fi consultat aici.
Seminar de informare 7 - Amplificarea eficienței energetice a construcțiilor prin metode pasive. Detalii și principii specifice arhitecturii ecologice
În data de 14 iulie 2017, ora 1300, la sediul Facultății de Construcții și Instalații, corp R-parter, sala 0.1, Iași, Str. Prof.dr.doc. Dimitrie Mangeron, nr. 1, a avut loc seminarul „Amplificarea eficienței energetice a construcțiilor prin metode pasive. Detalii și principii specifice arhitecturii ecologice".
Seminarul a debutat cu o clasificare a locuințelor în funcție de eficiența lor energetică.
Au fost prezentate modalitățile prin care inerția termică a materialelor poate fi utilizată pentru obținerea unor construcții eficiente din punct de vedere energetic.
În cadrul seminarului au fost ilustrate o serie de soluții arhitecturale ce permit realizarea locuințelor pasive, fiind prezentat un studiu de caz din localitatea Iași.
Mai multe detalii privind seminarul se pot obține acesând acest document.
Afișul evenimentului poate fi consultat aici.