Titlu proiect
„Produse și tehnologii ecoinovatoare pentru eficientă energetică în
constructii”
Obiectivul general al proiectului este creşterea eficienţei energetice la consumator, înțelegând prin consumator construcţiile civile, industriale şi agricole care adăpostesc funcţiuni multiple, denumite într-un cuvânt clădiri.
Proiectul va dezvolta interacțiunea dintre Facultatea de Construcţii şi Instalații din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași cu mediul de afaceri din domeniul construcţiilor, prin finanțarea accesului întreprinderilor la expertiză extinsă și la facilitățile oferite în laboratoarele facultăţii, în scopul comercializării rezultatelor de cercetare privind asigurarea eficienței energetice, către consumatorul exprimat prin construcțiile civile, industriale și agricole, concepute şi executate de către întreprinderile cu activitate în domeniul construcţiilor.
În acest scop prin proiect se va crea infrastructura necesară, care va asigura accesibilitatea la instrumente moderne de evaluare tehnică, la reglementările tehnice naționale şi internaționale, astfel încât întreprinderile și, în special IMM-urile să poată beneficia de suport tehnic performant şi adecvat. Întreprinderile/grupurile de întreprinderi interesate vor putea obține cunoștințe, inclusiv abilități și competențe care vor răspunde nevoilor strategice de dezvoltare și vor obține soluții moderne pentru crearea şi implementarea de produse şi procese, tehnologii noi sau îmbunătățite, identificate de întreprinderi ca fiind cerute de piață.
Va fi acordat sprijin specializat întreprinderilor, conceput să răspundă nevoilor identificate la nivel individual sau de grup privind produsele ecoinovatoare pentru eficiență energetică în domeniul construcțiilor, în diverse stadii de dezvoltare a unei noi activități promovate de acestea.
Obiective specifice
Crearea de produse ecoinovatoare pentru eficiență energetică în construcții și îmbunătățirea performanței energetice a produselor actuale utilizate în construcțiile civile, industriale și agricole pentru realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a clădirilor a următoarelor cerinţe fundamentale aplicabile: rezistenţă mecanică şi stabilitate, securitate la incendiu, igienă, sănătate şi mediu înconjurător, siguranţă şi accesibilitate în exploatare, protecţie împotriva zgomotului, economie de energie şi izolare termică, precum și utilizare sustenabilă a resurselor naturale.
Dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat de proiectare și execuție a clădirilor pasive (eficiente energetic), specific condițiilor de mediu din România și proactiv la schimbările climatice, pentru a minimiza consumul de energie și de a reduce costurile de capital și de funcționare ale unei clădiri sau proces din domeniul construcțiilor.
Optimizarea performanței clădirilor prin utilizarea de programe de modelare a consumului de energie, precum și optimizarea strategiilor de monitorizare și control a consumului de energie în clădiri, la consumatorul primar reprezentat de intreprinderile care proiectează și execută construcții, precum și la consumatorul final, persoana fizică sau juridică care exploatează construcțiile.
Realizarea unui instrument interactiv de gestionare a energiei în produsele pentru construcţii şi clădiri, care să permită urmărirea și evaluarea consumului de energie și de apă, precum și reducerea impactului gazelor cu efect de seră asupra mediului înconjurător.
Implementarea surselor regenerabile de energie sau de înaltă eficiență la realizarea produselor utilizate în clădiri, precum și la execuția și utilizarea clădirilor.
Constituirea la nivelul Facultăţii de Construcţii şi Instalații din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași a unui Organism de evaluare tehnică europeană şi a unui Punct de informare şi de transfer de cunoștințe despre produse şi tehnologii ecoinovatoare pentru eficiență energetică în construcții, care vor elimina barierele tehnice în producerea şi comercializarea produselor noi implementate la parteneri - întreprinderi din domeniul construcțiilor, cu scopul de a favoriza libera lor circulație pe piața UE şi care vor asigura accesibilitatea la reglementările tehnice naționale şi internaționale, astfel încât întreprinderile și, în special IMM-urile să poată aduna informații fiabile și exacte cu privire la legislația în vigoare în statul membru în care intenționează să introducă pe piață sau să își comercializeze produsele.
Echipa Proiect
Echipa de management
Echipa de implementare
Echipa de implementare pentru contracte subsidiare de tip B și/sau C